Friis hansen osteopati

Overbelastningsskader i cykling

Nu har foråret meldt sin ankomst, og for mange motionister betyder det, at de igen skal ud på de lange ture. Men det er bestemt ikke alle, som undgår smerter og irritation, når de pludselig øger træningsmængden. Jeg vil her komme lidt ind på hvilke typer af skader, som typisk rammer både motionister og eliten i cykling, samt hvad man kan gøre for at forhindre det.

Tilbage i 2010 satte et hold norske forskere sig til at afdække forekomsten af overbelastningsskader blandt professionelle cykelryttere. De interviewede derfor 7 forskellige professionelle hold og samlet 109 ryttere. Og det viste sig at især 2 skadestyper dominerede billedet. Nemlig lændesmerter (low back pain) og smerter forrest på knæet (anterior knee pain). 58% af de adspurgte rytter oplevede årligt anterior knee pain og 36 % fik lændesmerter. Lændesmerterne resulterede dog sjældent i direkte fravær fra løb eller træning, men har formentlig haft en negativ indvirkning på deres ydeevne. Hvad angår de ryttere som havde anterior knee pain, så var smerterne i lidt over halvdelen af tilfældene så store, at rytterne måtte holde pause fra cykling.

Min erfaring er at de samme skader går igen hos motionisterne, så hvad kan man så gøre for at forhindre disse smerter?

Anterior Knee Pain

(Forreste knæsmerter)

Hvis vi starter med knæsmerterne, så er der nogle klassiske løsninger, som vil afhjælpe rigtig mange. Det gælder især indstillingen af cyklen. Hvis du sidder for lavt, giver det en øget belastning på knæet, så forsøg at hæve sadlen en smule. Hvis du er tvivl om indstillingen af din cykel, så prøv at konsultere en erfaren bikefitter, som vil kunne hjælpe dig. Du skal også holde dig fra at køre i meget tunge gear, og bør stedet vælge et gear, hvor du kan holde en kadence på mellem 80 og 90 bpm.

Som behandler vil jeg altid undersøge nøjagtigt hvor smerterne sidder (over/ under knæskallen), og fortsætte med en gennemgang at bevægeligheden i hofter, knæ og ankler. Ses der nedsat bevægelighed i et eller flere af disse led, skal dette adresseres. Herefter tester vi for styrke og fleksibilitet i musklerne omkring hoften, knæet og anklen. Udfaldet af disse test vil resulterer i et træningsprogram, som skal afhjælpe de nuværende smerter, og forhindre et senere tilbagefald.

 

Lændesmerter

I forhold til lændesmerterne så gælder de samme forhold vedrørende indstillingen af cyklen. Her vil jeg ikke anbefale at man selv roder for meget rundt med indstillingerne, da årsager kan være mange og svære at gennemskue på egen hånd. Tag hellere kontakt til en erfaren bikefitter, som har udført dette arbejde mange gange.

Som behandler vil vi ofte anskue lændesmerterne isoleret fra cyklen. Altså er der en forhistorien med lændesmerter – måske endda tidligere operationer. Opstår smerterne kun på cyklen, eller forekommer det også på andre tidspunkter? Såfremt vi kommer frem til at smerterne udelukkende er relateret til cykling, gennemgår vi (som ved anterior knee pain) bevægeligheden af hoften, knæet og anklen, samt styrken og fleksibiliteten af de omkringliggende muskler. Her finder vi typisk en eller flere årsager til smerterne i lænden, hvorefter et træningsprogram udarbejdes. Skyldes smerterne ikke cykling, så har vi naturligvis også en løsning til dette. Men det bliver et andet indlæg.

Cykling er en rigtig god motionsform, især når vejret går mod lunere tider og dagene bliver længere. Men alt for mange stopper med cykle på grund af smerter, hvilket er ærgerligt da det mange gange er ganske simple midler, som kan afhjælpe skader i cykling.

Jeg håber at det her indlæg kan inspirere folk til at gøre lidt ved deres gener og smerter, inden disse bliver for voldsomme. Så hvis du går rundt med gener selv – eller kender én som gør – så tag fat i mig. Så tager vi fat i problemet med det samme.

Har du brug for at få tjekket kroppen igennem?