Undgå overbelastningsskaderne

Nu nærmer sig tiden, hvor det kommer mere trængsel på veje og stier landet over. Historisk set er set mange som starter op med motion omkring årsskiftet, og her er altså lige et par gode råd at tage med på vejen.

Når nytårsforsættet skal føres ud i livet, giver det ofte udfordringer for den utrænede. Kroppens forskellige strukturer reagerer nemlig forskelligt på den nye belastning. Og det kan give nogle kedelige overbelastningsskader, som du selv kan mindske risikoen for.

Når man begynder at dyrke motion, eksempelvis løb, så udfordres både muskler, sener, led og kredsløbet. Og her ser vi oftest at kredsløbet responderer hurtigere end de øvrige strukturer. Især sener kan være længere tid om at vende sig til det øgede belastning, og det er ikke ualmindeligt at vi ser forskellige overbelastningsskader i klinikken, som følge deraf. Men følger du nogle simple anvisninger, kan du mindske risikoen for dette:

Sørg for at starte roligt op og giv kroppen mulighed for at restituere ordentligt mellem træningspassene.

Hold især øje med dine akillessener og svangsenen under foden. Hvis disse begynder at gøre ondt før, under eller efter motion kan det tegn på en overbelastningsskade under opsejling. Smerterne skal være væk 12-18 timer efter træning.

Brug de første 4-6 uger på at vænne kroppen til at motionere mere. Lad være med at fokusere på resultater, pulszoner, distancer mm. Motion skal bygge kroppen stærkere og ikke føre til smerter eller skader. Læs evt. yderligere her

Nye motionsvaner skal gerne komme for at blive. Men render man rundt med smerter hele tiden, kan man hurtigt miste lysten til at fortsætte. Så hvis du virkelig ønsker motion som en del af din hverdag, bør du starte forsigtigt ud. Så bliver motion nemlig en kilde til velvære – og ikke en smertefuld pine. God fornøjelse med din nye motionsvane.

 

Læs mere om hvordan du kommer tilbage fra en løbeskade

Læs mere om smerter fra akillessenen

Læs mere om smerter fra foden