Vegetables

Paleodiæten, stenalderkosten, hulemandsæde osv. Kært barn har mange navne – og i dette tilfælde også flere versioner. For nogle er diæten et farvel til korn, mælk og sukker, mens andre er mere moderate. Jeg vil ikke stå og applaudere og tilvalg og fravalg i diæten, men i stedet prøve at fremvise nogle af de studier der ligger på diæten.

Mathieu Lalonde, PhD i biokemi fra Harvard, har brugt meget tid på at undersøge forskellige madvarers effekt på kroppen. Han følger selv diæten, men tager kraftigt afstand fra meget af Loren Cordains oprindelige teori. Vi har vist alle hørt udsagn som Komælk er kun til køer eller Hvis stenaldermanden ikke spiste det, så vil jeg heller ikke. Lalonde tager i stedet udgangspunkt i kost, som er nærende og hensigtsmæssig og og i den forbindelse kan jeg varmt anbefale at lytte til hans foredrag og podcast.

Jeg er selv meget inspireret af denne måde at angribe hele paleodiæten på. Altså ved at kigge videnskabeligt på madens påvirkning af vores krop. En af de madvarer som alle “paleo-dyrkere” er fælles om at undgå er kornprodukter. Så lad os se hvad videnskaben fortæller os om korn:

For at kunne forstå det følgende er det på sin plads med en lille hurtig gennemgang af anatomien. Maden, vi spiser, består i grove træk af protein, kulhydrat og fedt. Undervejs i fordøjelsessystemet skal disse nedbrydes til amino syrer (protein), monosacherider (kulhydrat), monoglycerider og glycerol (fedt). Disse kan herefter via celler i tarmvæggen transporteres over i blodbanen. Disse celler ligger side om side og er stærkt forbundet. Denne forbindelse kaldes tight junction og er normalt umulige af gennembryde. Selve tarmvæggen er derved designet til afvise bakterier, antigener og andre toxiner og er derfor en vigtig del af vores immunsystem.

Undertiden sker der dog at tarmen ikke effektivt lukker toxiner ude af kroppen. I disse tilfælde kan man snakke om en leaky gut, hvor tight junctions mellem cellerne udvides og åbner for passagen af toxiner over i blodbanen.

Årsagen til leaky gut er i høj grad relateret til vores indtag af medicin og mad generelt. Alessio Fasano fra University of Maryland har lavet en del undersøgelser af årsagen til leaky gut, og han har fundet frem til proteinet zonulin. Zonulin vil, når det frigives, resultere i en åbning af tight junctions og dermed øge muligheden for toxiner til at trænge ind i blodbanen. Zonulin findes naturligt i kroppen, men stimuleres kraftigt af gliadin (læs mere her eller her). Gliadin er en del af gluten, som findes i rug, byg, havre og især hvede. Så noget kunne altså tyde på af kroppen kan reagerer skidt på kornprodukter. Men er denne leaky gut noget vi skal være nervøse for? Tja – det lader til at leaky gut problemet er under mistanke i forbindelse med nogle autoimmune sygdomme (læs mere her, her og her)

English: Illustration shows two non-adaptive m...
English: Illustration shows two non-adaptive modifiers of the immune response to gluten. The innate peptide show stimulates monocytes and promotes production of IL15, even in healthy individuals. The CXCR3 sites appearto facilitate the opening up of tight junctions, allowing glutenpeptides into the lamina propria. (Photo credit: Wikipedia). .

Dermed ikke sagt at alle der spiser gluten får leaky gut – eller alle med leaky gut får en autoimmun sygdom. I så fald ville vi nok alle gå rundt med alvorlige symptomer og generelt have det lidt skidt. Min pointe er bare at hvis gluten KAN udløse disse ting, er vi så ikke bedre stillet med helt at undgå gluten? Og hvad er begrundelsen for at spise korn i stedet? Indeholder korn særlig næring som vi ikke kan undvære eller hente andre steder i kosten – eller er det blot en billigt adgang til fibre?

Prøv eventuelt at droppe dine kornprodukter i 14 dage og mærk efter hvordan din krop og især din mave har det. Hvis du ikke kan holde dig fra gluten, så bare rolig. Den gode læge Dr. Fasano er selvfølgelig også ved at testet et medicinsk præparat, hvis man ikke kan holde sig fra gluten!

Hvor kommer osteopatien så ind i billedet?

Når nu du har besluttet dig for at droppe korn fra din kost, har du samtidig gjort dit tarmsystem en tjeneste. Men det er ikke altid nok. Tarmfunktionen er ikke kun afhængig af den føde, vi indtager. Tarmens funktion og velbefindende er i høj grad afhængig af både det autonome nervesystem, lokale strukturer (så som bindevæv og ledbånd) og blodforsyningen. Alle disse ting vil du opleve, at din osteopat vil tage sig af. Så hvis du har taget skridtet og ændret din kost, vil du i høj grad kunne få glæde af et tjek hos din osteopat. Hvis du lider af leaky gut og har gjort det længe, vil du desuden have glæde af probiotika – altså et tilskud af sunde bakterier der genopretter den naturlige tarmflora og tarmfunktion. Hos langt de fleste er det dog nok at ændre på kosten!

Har du spørgsmål eller kommentarer så send endelig en mail eller brug kommentarfeltet herunder.

/Anders

2 reaktioner

  1. Virkelig god information! Kan du komme lidt nærmere ind på de her herlige medicinske præparater fra Dr. Fasano?

  2. Alessio Fasano er ved at teste et præparat ved navn Larazotide. I øjeblikket er de igang med fase 2 test, så der går formentlig lang tid inden det bliver offentligt tilgængeligt. Mekanismen ved stoffet er, at det binder sig til zonulin-proteinet, som derved ikke kan kommunikere med cellerne i tarmvæggen. Dette forhinder så tight junctions i at udvides.

    Men indtil videre er det bedste nok at droppe eller skære ned på gluten.

    En lille side bemærkning – mange tåler jo fint at have leaky gut og spise gluten. Det hele afhænger af vores immunsystem og vores genetiske disponering for sygdomme. Men det kommer jeg ind på i et senere indlæg.

    Håber at det var svar nok

Lukket for kommentarer.