Samtlige løbere kender følelsen. Eller kommer til at kende den. Man er kommet ind i en god træningsrytme – måske følger man et nøje planlagt træningsprogram. Måske er man en mere spontan løber, der løber og nyder naturen. Måske løber man for at “håndtere hverdagens stress”, måske vil man gerne tabe sig eller bare opretholde en sund livsstil. Årsagerne til at vi løber kan være mange og alsidige. Men fælles for de fleste løbere er skaderne.

Størstedelen af alle løbere vil på et eller andet tidspunkt opleve smerter eller ubehage i forbindelse med løb. Og man kan dele smerterne op i to grupper: de akutte skader og overbelastningsskaderne.løb4

De akutte skader er altid forbundet med et pludseligt traume ex. at vride rundt på anklen eller at falde og slå sig. Disse skader kan man nemt forholde os til på grund af den åbentlyse årsagssammenhæng. Disse skader kan varierer i alvorlighedsgrad – lige fra milde forstuvninger og over til brækkede knogler eller overrevne ledbånd.

Overbelastningsskader er ofte mere uklare. Smerterne kommer snigende over længere tid, og ofte kan man ikke huske præcist hvornår man første gang mærkede smerterne. De starter ofte som som milde smerter, hvilket bevirker at man som løber har tendens til at ignorere dem. Med tiden bliver smerterne dog mere intense, og på et tidspunkt er man tvunget til at reagere. Man forsøger man sig med en pause og håber at kroppen således kan regenerere sig selv. Ved mindre overbelastningsskader er dette ofte nok til at kroppen kan komme sig. Det gælder især, hvis smerterne kommer i forbindelse med øget træningsmængde eller intensitet. Andre gange hjælper hvile ikke på smerterne. Og så er det ofte (læs: altid) en god idé at opsøge egen læge eller en professionel behandler. I det tilfælde er det nemlig vigtig at få en grundig undersøgelse af din løbestil og de biomekaniske forhold af især (men ikke alene!!) ankel, knæ, hofte og bækken.

Sådan kommer du løbende tilbage fra en skade

I den kommende tid vil jeg stille skarpt på løb og forskellige løbeskader, og jeg vil prøve at gøre det enkelt, præcist og forståeligt.

…..og ja, det gør selvfølgelig også af og til ondt, når jeg løber. Men jeg gør noget ved min smerte.

Gør du??

En reaktion

Lukket for kommentarer.