Nu er vi snart igennem januar måned og sæsonen for løbeskader begynder snart at slå igennem.

Min personlige skadeshistorie er 4 operationer i højre knæ fordelt ud over 21 år. Den seneste operation var i foråret 2015, og jeg er fast besluttet på, at det skal være den sidste. Det betød samtidigt et endeligt farvel til kontaktsport (i mit tilfælde fodbold) men bestemt ikke til sport generelt. I stedet har jeg kastet al min energi på løb, og brugt lang tid på roligt at oparbejde styrken og stabiliteten i led og muskler. Jeg har tidligere løbet meget, men operationen i 2015 gjorde, at jeg måtte starte helt forfra.

Det betød at fokus nu lå på løbestil og styrketræning af især min hofte- og rygmuskulatur. Min løbestil, når jeg begyndte at blive udmattet, var simpelthen så dårlig, at jeg fejlbelastede mine knæ – men hævelse og smerter til følge. Så først efter at have styrket mine muskler, kunne jeg begynde at øge længden på mine træningsture.

I december 2017 følte jeg mig så klar til at tilknytte Milos fra ooblife.dk, som skal varetage og planlægge min træning. Målet var oprindeligt Hamburg Marathon i april, men i samråd med Milos er det blevet til Berlin Marathon i september i stedet. Forhåbentlig kommer alting til at forløbe godt, og jeg kan få endnu et marathon under bæltet.

Undgå løbeskader

Hvorfor skriver jeg alt det her – er det ikke ananas i egen juice?

Måske – men hensigten er faktisk at hjælpe alle de nye løbere, som ikke er vant til at løbe. Hjælpe dem med en god oplevelse af løb – uden løbeskader. Og det kræver ofte, at man lige bruger lidt tid på at styrke de stabiliserende muskler omkring ankler, knæ, hofte og ryg. Ofte er motivationen for at løbe høj i årets første måneder, men dermed er risikoen for overbelastningersskader ligeledes øget. Især hvis man som utrænet bare begynder at øge distancen eller antallet af løbeture. Lad mig derfor lige komme med et par tips til dig.

De fem hurtige:

  1. Sørg for at du starter op på dit eget niveau. Hvis du skal løbe med en partner, så find en på dit niveau. Lad være med at begynde at løbe med din nabo, som har løbet fast i flere år. Det fører ofte til, at du øger tempo, distance eller antallet af ture for hurtigt.
  2. Vær realistisk omkring dit niveau. Er du meget overvægtig, skal du måske starte med gåture, inden du begynder at løbe. Løb kan være meget belastende for dine led og knogler, så der er brug for en langsom tilvænning.
  3. Start ud med at løbe max. 2 gange om ugen, og lad være med at løbe, hvis du føler dig uoplagt eller øm i led og knogler.
  4. Tag evt. kontakt til en løbeklub i nærheden af dig. De er altid parat med et godt råd til nye løbere. En anden glimrende mulighed er Løb med Avisen i Odense. Her hjælpes nye løbere igang med ugentlig træning i Odense. Der er tilmeldingsfrist d. 31. januar
  5. Hvis uheldet er ude, og du bliver skadet – så tag kontakt til en fysioterapeut eller osteopat. Ofte kan dine smerter hurtigt heles igen, så du kan fortsætte din løbetræning.

God fornøjelse med dit løb i 2018. Måske ses vi på stierne omkring Odense.

PS. Hvis jeg kan holde mig selv skadesfri og løbende, så kan sikkert hjælpe dig med den samme sag

 

Vil du læse mere om hvordan du kommer tilbage fra en løbeskade?

Vil du læse mere om smerter i forbindelse med løb?