Smerter i nakken er desværre blevet et meget almindeligt problem. Og det rammer både unge og gamle, mænd og kvinder. Biomekanisk er nakken både en meget mobil og stabil struktur. Denne kombination gør at det er et område med flere forskellige patologier. De mest kendte er selvfølgelig slidgigt og leddegigt (rheumatoid artritis), hvoraf sidstenævnt kan have store konsekvenser for de øverste nakkeled. Desuden er det ikke ualmindeligt at se diskusprolapser i nakken.

Ofte er årsagen til nakkesmerterne dog ikke så alvorlige, og kan fjernes ved kyndig behandling. Årsagen til disse smerter i nakken kan dog være vanskelig at finde – med mindre man går systematisk frem. Smerterne kan groft sagt komme fra et eller flere af følgende strukturer:

  • muskler
  • led, ledbånd og bruskskiver
  • nerver

Man kan derfor også lindre symptomerne ved at behandle på ovennævnte strukturer. Vil man derimod være sikker på en komme sine nakkesmerter til livs, må man også kigge på årsager til smerterne. Og disse behøver ikke at være lokaliseret i nakken.

Sympathetic (red) and parasympathetic (blue) n...
Sympathetic (red) and parasympathetic (blue) nervous system

Ser man eksempelvis på de to øverste nakkehvivler (C1-2), så findes der her en neurologisk forbindelse (det sekundære center for det autonome nervesystem) til flere af vores organer i maven. Er vi derfor irriteret i eksempelvis mavesækken eller tolvfingertarmen, vil dette kunne påvirke de øverste nakkehvivler.

Kigger vi på de nederste halshvivler (C6-7) så er blandt andet bundet både toppen af lungen og kravebenet via nogle ledbånd. Man ser derfor ofte, at biomekaniske forandringer af enten kraveben eller lungen vil kunne fiksere de nederste nakkehvivler og hindre normal bevægelighed i nakken.

En osteopat er trænet i at undersøge kroppen, og herunder nakken, og lede efter årsagen til smerterne. Når vi har fundet den smertefulde struktur,  leder vi videre, til vi har fundet årsagen til at den pågældende stukturen gør ondt. Dette betyder at vi ofte undersøger hele ryggen, bækken, arme og ben. Når vi har fundet årsagen til dine smerten, behandler vi denne. Og da det netop er årsagen vi behandler og ikke blot symptomerne, vil du ofte opleve at osteopati er en mere effektiv behandlingsform.

Men lad mig komme med et eksempel:

En 52-årig kvinde henvender sig med smerter i nakken, og hun føler at nakken er stiv. Hun har haft smerterne i ca. 14 dage.  Hun arbejder til daglig på et kontor, hvor hun sidder foran en pc. For ca. 4 uger siden faldt hun på sin cykel og slog højre side af brystet. Det gav hende smerter ved vejrtrækning i nogle dage, men ellers ingen gener. Hun tager ofte et par Panodil for at kunne flade i søvn.

Da jeg undersøger hende, finder jeg frem til en nedsat bevægelighed af de to nederste nakkehvirvler, samt nedsat bevægelighed i de tre øverste ribben på hendes højre side. Ved at løsne op for bevægeligheden af ribbenene føler hun en lille bedring i bevægelighed af nakken, men smerterne er der stadig. Vi aftaler at hun skal komme igen 7 dage efter.

Ved 2. konsultation er hendes smerter aftaget, men ikke væk. Hun føler en bedring i bevægeligheden i nakken, men er mest opmærksom på hendes smerter. Jeg mobiliserer hendes ribben og strækker bindevævet mellem ribben og nakke. Til slut mobiliseres de nederste nakkehvirvler igen.

Ved 3. konsultation yderligere 7 dage efter er smerterne næsten forsvundet. Hun mærker nu kun smerter, når hun bliver forpustet. Der ses nu normal bevægelighed i nakken, men stadig nedsat bevægelighed af ribben. Disse mobiliseres igen, og kvinden bliver instrueret i nogle hjemmeøvelser. Det aftales, at hun skal komme om 14 dage til kontrol.

Til den endelige kontrol (4. konsultation) er smerterne væk. Kvinden opfordres til at fortsætte med hjemmeøvelserne, men ellers genoptage tidligere funktionsniveau/ fritidsaktiviteter.
Hvad var hendes problem? Da hun faldt på cyklen slog hun sine ribben. Dette gav hende smerter i forbindelse med vejrtrækning og nedsat bevægelighed af ribben. Denne nedsatte bevægelighed gav i løbet af nogle uger et træk i bindevævet mellem ribbenene og de nedre nakkehvirvler, og påvirkede dermed også nakkens bevægelighed. Dette gav hende smerter, når hun skulle bevæge nakken i yderstillinger. Og ved at korrigere hendes oprindelige problem omkring ribbenene, forsvandt hendes smerter.

Hvis du lider at smerter i nakken, er du meget velkommen til at kontakte mig på anders@friishansenosteopati.dk, eller telefon 63 11 11 59

/Anders

En reaktion

  1. Min søn har lige været ved kiropraktor hvor han blev røntgen fotograferet, hvor der findes ud af han kun har 6 nakkehvivler. Han døjer rigtig meget med hovedpine, har gjort det længe. Så sker det at han på arbejde kører med en kran som pludselig bumpede ned hvor han får et smæld i nakken, hvad kan gøres for at lette smerterne?

Lukket for kommentarer.