Positional Release Teknikken

Hvis du har været på besøg hos en osteopat, har du med stor sandsynlighed også stiftet bekendtskab med Positional Release Teknikken eller Strain Counterstrain, og hvis ikke så har du noget til gode.

Denne teknik blev udviklet i 1960erne af den amerikanske osteopat Lawrence Jones, og målet med teknikken var at normalisere spændinger i muskler og bindevæv. Frem til sin død udviklede han mere end 100 teknikker til forskellige muskler og idag kendes mere end 300 teknikker. The Jones institut tilbyder i dag en længere uddannelse indenfor disse teknikker, men positional release teknikker bruges også i undervisningen på osteopati uddannelsen.

Hvad er teorien bag disse teknikker?

Muskeltene er placeret inde i muskelfibrene og registrer ændringer i musklens længde

Inde i vores muskler sidder en lille sensorisk receptor, kaldet en muskelten. Dennes funktion er at overvåge længden på muskelen. Hvis musklen bliver strakt/forlænget vil den sende information til rygmarven, som siden kan regulere spændingen i musklen. Dette kender vi som vores reflekser. Tag som eksempel vores knæskalsrefleks (patella-refleksen). Når vi slår på muskelsenen lige under knæskallen, forlænger vi kortvarigt længden på denne sene. Dette vil få rygmarven til at øge spændingen i muskelsenen – musklen trækker sig sammen – og knæet bliver strakt. Dr. Jones teori er, at hvis musklen har været strakt/ forlænget, vil der ses en permanent øget spænding i musklen. Dette vil siden give smerter i selve musklen, men også nedsætte funktionen af de led og knogler, som musklen normalt vil styre.

Hvordan udføres teknikkerne?

Da den øgede spænding skyldes et stræk i musklen, vil behandlingen være at forkorte musklen. Dette skal gøres passivt, hvilket vil sige behandleren – uden patientens hjælp, placerer musklen i en stilling, hvor musklen er forkortet. Denne stilling skal holdes i 90 sekunder – under tiden kan der forekomme indikation for at holdes stillingen i længere tid. I denne tid vil muskeltenen sende beskeden til rygmarven, at der ikke længere er brug for den øgede spænding i musklen. Positional Release Teknikker er meget blide og er særdeles egnet i den akutte fase, hvor smerterne kan være store.

Virker teknikkerne?

Det korte svar er ja. Og ellers ville vi jo ikke bruge disse teknikker. Men heldigvis behøver du ikke at tage mit ord for det. Der er lavet flere studier der påviser en god effekt at disse teknikker. Dem kan du se nogle af her, her, her og her. Det er dog klart, at disse behandlingsteknikker ikke kan eller skal stå alene. De skal bruges som en del af en behandlingsstrategi, hvorved den bedste effekt opnåes.

Vil du vide mere

 

Læs om Annas oplevelse af den osteopatiske behandling

Læs en introduktion til osteopati