Så faldt den første sne i år, og landet er dækket af en hvid dyne. Det får tankerne hen på skiferierne, som står for døren. Og hvert år får fysioterapeuter og osteopater hænderne fulde, når danskerne kommer skadede hjem. Det drejer sig her ofte om knæskader, men også håndled, skuldre, ribben og rygsøjle lider.

Nogle af skaderne er meget åbentlyse. Her taler jeg selvfølgelig om knoglebrud eller overrevne ledbånd. Disse skal ofte behandles på sygehuse og medfører efterfølgende en genoptræningsperiode. Men andre skader er måske ikke behandlingskrævende i første omgang. Forstuvninger og småvrid i ledene vil man ofte undlade at gå til lægen, fysioterapeuten eller osteopaten med, men dette kan undertiden være en fejl. Disse kan syne som bagateller, men kan medføre en række kompensationer i kroppen. Lad mig illustrere det med et eksempel:

Et vrid i anklen kan medføre en nedsat bevægelighed. Det tror jeg, at alle med tendens til forstuvninger i anklen kan skrive under på. Den manglende bevægelighed i anklen skal kroppen så opveje ved en øget mobilitet i knæ, hofte eller bækken. Disse led skal således kunne bevæge sig mere end normalt, hvilket kan give smerter fra deres ledbånd og ledkapsel. Derfra kan man se en yderligere øget spænding i omkringliggende muskler og bindevæv, og man vil opleve yderligere smerter.

Det lette råd herfra skal således lyde: Lad være med at falde på ski – men hvis du gør det alligevel, så overvej at opsøge en osteopat bagefter. Osteopater er uddannet i hurtigt at vurdere om din krop har taget skade, eller om du er sluppet godt fra din skiferie.

Rigtig god skiferie til alle

/Anders