Alle har prøvet det: et pludseligt vrid i anklen – og en fod, der hæver til dobbelt størrelse. Men heldigvis ved vi, at det bare går over i løbet af en uges tid – og så er vi tilbage i fuld vigør. Eller hvad?

Ja, du har nok gættet at en forstuvet ankel kan være mere alvorlig end som så.

Ligaments of the ankle.

Rent biomekanisk kan en ankel forstuvning påvirke både knæ, hofte og lænd – såfremt den ikke bliver behandlet rigtigt. Men ser også at risikoen for at forstuve sig ankel igen er fire gange større efterfølgende. Det hænger muligvis sammen med, at vi generelt er for dårlige til at opsøge behandlere, der kan hjælpe os. Men skal alle, der vrider om på foden så virkelig opsøge en osteopat eller en fysioterapeut? Ja…i hvert fald hvis foden hæver meget kraftigt op, og man har smerter i mere end 1 uge efterfølgende. En anden tommelfingerregel kunne ligeledes være følgende: hvis du har så store smerter at du tager på skadestuen – ja så burde du måske også opsøge en osteopat.

Men hvad kan osteopaten gøre ved anklen? Altså, det store problem, der opstår som følge af en ankel forstuvning, er den nedsatte bevægelighed i ankelleddet. Hvis denne ikke behandles korrekt, vil det stresse knæ- og hofteled, og man risikerer at skade disse led. Desuden vil denne nedsatte bevægelighed i anklen slide uhensigtsmæssigt på brusken i ankelleddet, som på længere sigt vil give smerter.

Så gør dig selv den tjeneste at få undersøgt og behandlet din ankel, hvis du har forstuvet den.

/Anders