Er løbeudstyret i orden?

 

Det er blevet lunere i vejret, og det bringer som regel mere trængsel på løbestierne med sig. Og det er super fedt, at der er så mange motionister derude – men det betyder dog også at jeg får mere travlt i klinikken. For nu begynder de forskellige overbelastningsskader at dukke op. Ofte er disse betinget af enten: a) dårlig form, b) dårligt udstyr eller c) dårlig form OG dårligt udstyr. Det er derfor tid til lidt selvransagelse…..

Hvad bør du selv overveje for at forhindre løbeskader

De 2 helt overvejende årsager er som tidligere nævnt udstyr og nuværende form. Derfor:

 

  • Er du for ambitiøs i forhold til din nuværende form?

Har du holdt dit løb ved lige hele vinteren, er du formentlig ikke ramt af overbelastningsskader. Men har du derimod holdt pause, bør skrue ned på træningsmængden i starten. Vores krop reagerer hurtigt på inaktivitet, så har du holdt dig fra motion hen over vinteren, kan du ikke forvente at dine led, knogler og muskler kan holde til samme belastning som før du holdt pause. Start derfor op med kortere ture end vanligt, så kroppen får lov til at vænne sig til belastningen igen

  • Er dine løbesko slidt ned?

En stor del af de skader, som jeg ser, skyldes dårlig løbestil eller dårlige løbesko. Ofte laver jeg en løbetest, hvor jeg filmer løbestilen og samtidigt får et indtryk af skoens kvalitet og ofte skyldes skaderne slidte sko. Der er selvfølgelig også folk i klinikken, som har rigtige gode sko – hvor skaden så skyldes svage muskler eller andre ledproblematikker.

MEN størstedelen har enten forkerte sko eller slidte sko. Og er du i tvivl om dine sko, så tag dem med ud til en løbetøjsforretning, der er dygtige til at lave løbestilsanalyser. Så skal du hurtigt få undersøgt om dine sko er slidte eller ej.

 

Løb skal være sjovt, skal give energi og smil på læben. Nogle løber for konkurrencen, andre løber for velværen. Nogle løber, fordi de ikke kan lade være, og nogle løber fordi deres læge har anbefalet det. Uanset årsagen til dit løb, så bør du overveje om din form og dit udstyr kan holde til dit nuværende løbeprogram.

/Anders